A l’article sobre l’advent de la Revista Viure en Família , nùm.91 de nov- des 21′ trobareu l’exposició extensa i detallada de la proposta.

Per completar-la, alcarir i ampliar la informació he creat  el Podcast Viure l’Advent amb consciència

A continuació trobareu informació semblant a la de l’article i el podcast, amb els recursos ordenats i a l’abast.

L’advent és el temps que trascorre durant les quatre setmanes prèvies al Nadal. Molts de nosaltres tenim l’advent associat a una celebració religiosa perquè és el cristianisme qui se l’ha apropiat i més l’ha popularitzat. 

En els darrers anys i segurament fruit d’una necessitat creixent de retrobar-nos amb els orígens de les celebracions i no perdre’ns en la voràgine consumista i desconnectada de les festes, moltes de nosaltres hem buscat formes de recuperar el sentit més autèntic d’aquestes. L‘advent té els seus orígens en les festes paganes que guardaven relació amb les estacions i els cultius i podem inspirar-nos en aquests orígens per anar teixint una manera pròpia de celebar-lo en la nostra família. 

La proposta de Viure l’advent amb consciència busca recuperar aquesta connexió amb la terra i els seus cicles, pròpia de les celebracions més ancestrals, i també recuperar la connexió interna, la connexió amb les persones estimades, amb l’entorn i, en últim terme, amb la sensació de què formem part de quelcom més gran que nosaltres, l’espiritualitat.

Transitarem l’advent com una manera de practicar i d’aprendre a caminar per la foscor i en les foscors pròpies, com una invitació d’anar cap endins i estar-hi una estona.
Aprendrem a transitar la foscor mentre avancem, amb esperança i confiança, cap al naixement de la llum (solstici d’hivern/Nadal). L’exercici de consciència, la veneració, la cura i la bellesa del ritual setmanal, ens ajudaran a transitar i reflexionar com a formes de preparar-nos pel retorn i el renaixement de la llum interna.

Ens podem acompanyar d’un calendari d’advent tradicional, fet per nosaltres, o bé un espiral d’advent: una creació en forma d’espiral (una base amb pasta de sal o amb fang) amb 24 espelmes. Cada dia n’encendrem una i això ens ajudarà a concretar i a prendre consciència del pas del temps i a anar il·luminant el camí. Però per la proposta concreta de celebrar els quatre diumenges necessitarem una corona d’advent: un cercle de 4 espelmes. N’encendrem una cada diumenge. Proposem un color específic per a cada setmana, relacionat amb un conte que trobareu als audios del podcast.

La proposta s’inspira en la forma de plantejar l’advent de les escoles waldorf i l’amplia. Des d’aquesta perspectiva es proposa venerar o admirar cada setmana un dels regnes de la terra: els minerals la primera setmana, les plantes la segona, els animals la tercera i el regne dels humans la quarta.

I té dues parts:

1/ La part familiar: fer una taula d’advent (a mode de taula d’estació: un espai on a través de materials vinculats amb la natura es representen les estacions de l’any, però basada amb els regnes que venerem al llarg de l’advent) que anirem ampliant progressivament, i crear un ritual setmanal.

2/ La part dels adults: una proposta de reflexió i anàlisi inspirada en els paisatge interns vinculats a cada regne.

 

Primera part: celebració familiar


 

1r diumenge d’advent

28 de novembre –MON MINERAL
ELEMENTS per la Taula d’advent
: pedres, minerals, sorra, petxines i qualsevol altre element relacionat (fotos, dibuxos, etc). Aquesta setmana es pot fer una manualitat amb pasta de sal.
RITUAL: el ritual es pot desenvolupar com cada família desitgi. La idea és poder seure i compartir un espai de temps, de conversar, jugar o de silenci i meditació, al voltant de la taula d’advent. Es pot fer amb una espelma encesa i es pot aprofitar aquest el poema que proposem a continuació per recitar-lo el diumenge d’advent i es pot rellegir cada dia al llarg de tota la primera setmana.
AUDIO DE LA MEDITACIÓ Regne Mineral: Si volem o necessitem una guia per fer una meditació durant el ritual del diumenge, podem escoltar plegats una meditació d’uns 5 minuts aproximadament. Després de la meditació a l’audio hi ha la lectura del poema i d’un conte adaptat. El conte guarda relació amb el color de l’espelma.

ESPELMA: blava. Podem fer una corona d’advent amb quatre espelmes i encendre cada setmana la del color proposat en relació al conte.
POEMA:

Amb la primera llum d’advent
Donem les gràcies a les pedres
A les petxines i la sorra
Als cristalls i als ossos.
Agraïm la força
I el sostén que ens presten
Ens mantenen estables
en els nostres ciments
Agraïm que la seva bellesa
I llum interna
Il·luminin les nostres vides
En el moment més fosc 

 

 

2n diumenge d’advent

5 de desembre – MON VEGETAL
ELEMENTS
: afegir a la taula (on hi tenim elements del món mineral) plantes, flors, fulles, fruits, hortallisses, verdures i tot allò que té relació amb aquest regne i que l’infant hagi pogut agafar de la naturalesa o crear. Aquesta setmana es pot fer una manualitat amb flors seques o una estampació de fruites i verdures.
RITUAL: moment de trobada, d’honrar el regne, de conversar, meditar o estar en silenci. Podem fer-ho amb una espelma encesa. Podem llegir el poema proposat i/o escoltar l’audio amb la meditació creada per aqust segon diumenge.
AUDIO de la MEDITACIÓ Regne Vegetal

ESPELMA: vermella
POEMA:

Amb la segona llum d’advent
Donem les gràcies a les plantes
A les flors i als arbres
A les verdures i a l’herba.
Agraïm l’escalfor
I la força que ens proporcionen
El seu aliment i oxigen
Són el nostre sostén.
Agraïm que la seva bellesa
Que decora la terra
La força de les seves arrels
Inspira la nostra fermesa.

 

3r diumenge d’advent

12 de desembre – MON ANIMAL
ELEMENTS
: afegir a la taula elements del món animal, com plomes, nius, figures d’animals i tot allò que té relació amb aquest regne i que l’infant hagi pogut agafar de la naturalesa o crear. Aquesta setmana es pot fer espelmes amb cera d’abella o bé amb llana d’ovella fer figures amb la tècnica d’enfeltrar.
RITUAL: moment de trobada, d’honrar el regne, de conversar, meditar o estar en silenci. Podem fer-ho amb una espelma encesa. Podem llegir el poema proposat i/o escoltar l’audio amb la meditació creada per aqust segon diumenge.
AUDIO de la MEDITACIÓ Regne Animal

ESPELMA: blanca
POEMA:

Amb la tercera llum d’advent
Donem les gràcies als animals
Siguin grans o petits
Les nostres ànimes s’enriqueixen veient-los.
Agraïm la seva amistat
I la seva capacitat d’entusiasme.
Jugar amb ells és un regal de l’univers.

Agraïm els seus profunds coneixements
I les ensenyances que ens ofereixen
Sobre com cuidar i estimar
Sobre com compartir la terra i els seus recursos

 

4t diumenge d’advent

19 de desembre – MON HUMÀ
ELEMENTS
: afegir a la taula elements del món humà: figures d’homes, poemes i altres porduccions fruit de la intel·ligència i creativitat humana.
RITUAL: moment de trobada, d’honrar el regne, de conversar, meditar o estar en silenci. Podem fer-ho amb una espelma encesa i llegir el poema proposat i/o escoltar l’audio amb la meditació creada per aqust segon diumenge.
AUDIO de la MEDITACIÓ Regne Humà

ESPELMA: lila
POEMA:

La quarta llum d’advent
És la llum de la humanitat
La llum de l’amor
La llum del pensament
Per a comprendre i per a donar.

 

 

 

Segona part: Treball de consciència i reflexió familiar pels adults


 

Primera setmana:

Utilitzarem el Regne Mineral com a metàfora dels aspectes relacionats amb la primera capa del cervell (teoria cervell Triú): la base i l’estructura, és per això que la primera setmana revisarem els següents aspectes:

  1. Els rols i l’estructura del sistema familiar i el seu ordre. 
  2. El territori. L’estructura de la casa i el seu ordre. 
  3. Les rutines. L’estructura dels horaris i la forma com es duen a terme les tasques quotidianes. 
  4. La salut física. L’estructura que ens sosté: ossos, aparells, etc.

 

Segona setmana:

Utilitzarem el Regne Vegetal com a metàfora de la segona capa del cervell: el sistema límbic i les emocions, i proposem revisar els següents aspectes:

  1. Fer-nos conscients del què sentim en les diferents situacions del dia a dia. Preguntar-nos:
    Com em sento? / Per què em sento així? / Com ho manifesto?
  1. Revisar, fer-me conscient i anotar què em mostren els meus fills/es i què diu allò de mi: símptomes que presenten, problemes, aspectes que no m’agraden o em costen d’acceptar, etc. 
  2. Fer-me conscient de quan reacciono, com ho faig i per què; què diu allò de mi, de la meva història emocional? 
  3. Com està la meva autoestima i com això interfereix en la criança?

 

Tercera setmana

Utilitzarem el Regne dels Animals com a metàfora de la capa més externa del cervell: pensament i funcions executives. Revisarem aspectes de la ment i els pensaments:

  1. Estigues atenta als teus pensaments i anota, escriu, evoca tots aquells que siguin recurrents i pesats, negatius o que facin referència a creences limitants (creences sobre tu mateixa que formen part del passat i que no tenen a veure amb la teva realitat actual però te la limiten). Aprofita la buidada per ordenar, planificar i enfocar-te en allò que vols i projectar-te cap on vols anar perquè aquest és el poder de la ment. Posem-la al nostre servei. 
  2. Prepara cada dia un espai d’observació interna. Crea una lent, posada sobre un trípode fet d’observació, obertura i objectivitat i mira la ment endinsant-te a les profunditats per a trobar la calma i observar-la des d’allà. Després ho pots escriure o dibuixar per a transformar-ho i integrar-ho.

 

Quarta setmana:

Utilitzarem el Regne dels Humans com a metàfora d’allò que s’esdevé relacionat però més enllà del cos, la ment i les emocions: l’espiritualitat. Proposem revisar:

  1. El viatge de l’advent conscient és en si mateix un exercici d’intel·ligència espiritual. Per això proposo posar llum a com ha estat: és quelcom que tinc integrat a la vida quotidiana i per tant ha estat un exercici més o és quelcom nou? He posat l’espai i el temps per crear un petit ritual amb el poema i/o el conte? És fàcil per a mi oferir i crear moments de connexió i consciència al meu dia a dia ? Ho trasllado a la meva vida familiar? Poso atenció al pas del temps i celebro el seus cicles?
  2. És habitual per a mi plantejar-me aspectes transcendents sobre la meva vida i el sentit d’aquesta? Tinc eines per a fer-ho i per acompanyar a les meves filles i fills a fer-ho? 
  3. La vida quotidiana i l’organització d’aquesta em permet incloure la mirada i la cura a la vida espiritual ? Podria simplificar més i fer espai per incloure-la com un aspecte important pel desenvolupament de les persones (propi, de les filles i fills, familiar, ….)? 

Amb aquest darrer diumenge d’advent s’acaba la proposta. Gràcies per acollir-la. Desitjo que hagi estat inspiradora.

Pròximament